2007. április 26., csütörtök

Deutschland, deutschland!

Nem hiszem, hogy ezt a képet látva, nincs olyan jó ízlésű ember, aki ne érezne gyanút. Az ilyeneket nagyon sokan be szokták szopni, csak mi nem. És jó ízlésű ember afelett sem hunyhat szemet, hogy ezek zenélő németek.
Nálam alapból kimaradt a bányász heavy metal korszak, így azt kategorikus tényként kezelem, hogy a németek nem tudnak jó zenét csinálni. Mert, vagy annyira modorosak, hogy kiveszik az egészből az, amit a gitárzenében dögnek, Mike Myers pedig monyónak hív, vagy annyira levetkőzik a rendmániát, hogy átmennek óbégató sördobáló, fesztiválokon szocializálódott suttyóba, és az egészből valami felgyorsított rockos dáridó kerekedik ki. Esetleg tízévente véletlenből össze jöhet valami. A True Blue is egy ilyen valami volt, ami szép lassan, létezésük alatt és azon túl, kialakított magának egy kisebb fajta hírnevet. Gondolom mai napig sokan agyalnak azon, hogyan szerezhetnék meg a ki nem adott lemezüket. Nekem bőven elég volt a The Ice, de igazából nekem elég volt egy Cro Mags is. Viszont akinek az életét a metálosabb new yorki zenekarok és a nike cipők határolják be, azok tuti szeretik a True Blue-t. Mert szeretniük kell.
Meglepő is volt, hogy ezek a látszólag kőszívű emberek mennyire el tudták fogadni, hogy a Cro Mags-es alapokat popp-al és elektronikával keverve, pár ex-True Blue tag megcsinálta a World Collapse-et. Az igazat megvallva erre én sem tudom azt mondani, hogy rossz, mert ez jó. Nagyon jó. És miközben hallgatja az ember rájön, hogy miért is olyan drága a Mercedes, és elkezd azon agyalni, hogyan tudtak veszíteni a vezér bátor seregei. Nem tudom van e valami képlet arra, hogyan kell egy jó számot csinálni, de úgy néz ki a World Collapse egy egész mérnök csapatot alkalmazott arra a célra, hogy azok megszerkesszenek nekik 6 mondhatni tökéletes dalt. Mert ezeknek egyszerűen nincs bajuk. Annyira, hogy már gyanúsak. Ahol dallamosnak kell lenni, ott dallamos, ahol meg keménynek, ott legszívesebben a földet vernénk. Mindezt pedig úgy kötik össze, hogy teljesen hihető és hiteles marad, semmi hatásvadászat, pedig annál kevesebb olcsó húzás létezik, mint egy kemény, egy dallamos részt váltogatni. Franc tudja, lehet titokban mindenki AFI rajongó, akar lenni, csak akik ezt nehezen tudták magukkal összeegyeztetni azoknak, most itt egy marconább és disszonánsabb, jó ízlésű embernek emészthetőbb fajta. A World Collapse leginkább olyan, mint egy társaságba újonnan érkező személy, akit olyan gyorsan kedvelnek meg, mint amilyen gyorsan érkezett. Nekünk csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik sorba állunk be, akik nevetnek az egyébként szellemes poénjain, vagy akik vizsgáló szemekkel figyelik minden mozdulatát várva, hogy kiderüljön mi is a turpisság.

http://www.myspace.com/worldcollapse

Nincsenek megjegyzések: