2009. április 5., vasárnap

hulla szagod van

50. Raping a Slave - Swans
49. Mazzy Star - Mazzy Star
48. Over the Edge - Wipers
47. Youth of America - Wipers
46. Is This Real? - Wipers
45. The Man Who Sold the World - David Bowie
44. Beach Party - Marine Girls
43. Takes a Nation of Millions - Public Enemy
42. Flowers of Romance - Pil
41. The Record - Fear
40. Damaged - Black Flag
39. Locust Abortion Technician - Butthole Surfers
38. We are those who Ache Amorous Love – Half Japanese
37. Meet the Beatles - Beatles
36. Generic Flipper - Flipper
35. Yip Jump Music - Daniel Johnston
34. Superfuzz Bigmuff - Mudhoney
33. Last Sessions Vol 1 - Leadbelly
32. Tales of Terror - Tales of Terror
31. Jamboree - Beat Happening
30. Rites of Spring - Rites of Spring
29. Void/Faith EP - Void/Faith
28. Combat Rock - Clash
27. Typical Girls - Slits
26. Burning Farm Cassette - Shonen Knife
25. Green - R.E.M
24. What is This? - Punk Comp California
23. Rocks - Aerosmith
22. Colossal Youth - Young Marble Giants
21. Raincoats LP - Raincoats
20. Anything by: - Kleenex
19. Know Your Product - The Saints
18. Get the Knack - The Knack
17. Daydream Nation - Sonic Youth
16. Dry - P.J. Harvey
15. It's only Right and Natural – Frogs
14. Nevermind the Bollocks - Sex Pistols
13. Entertainment - Gang of Four
12. Rock for Light - Bad Brains
11. My War - Black Flag
10. Pee Pee the Sailor - Butthole Surfers
09. 1st EP - Saccharin Trust
08. 1st EP - Scratch Acid
07. Millions of Dead Cops - M.D.C
06. Land Shark – Fang
05. Philosophy of the World - Shaggs
04. Pink EP - The Vaselines
03. POD - Breeders
02. Surfer Rosa - The Pixies
01. Raw Power - The Stooges

Hány harmincévest ismersz, akik hallottak ezekből mondjuk tízet? Még ha a nyilvánvaló darabokat is belevesszük a tízbe. És hányat, akik több évig Nirvana rajongók voltak? Előre bejelölték a tévéműsorban mikor kell majd rávenni a Marlbolo Man és Harley Davidson-ra az mtv unpluged-ot. Kockás inget hordtak, és a türelmetlenebbek ollóval vágták ki a térdüknél meg az ágyékuknál a farmerjüket. Ja meg hosszú haja volt mindegyiküknek.
Kurt Cobain tizenöt éve halt meg, de ma már senki sem szomorú annyira. Biztos fognak sírni páran. Ha Falco sírjánál képesek lettek volna kilenc évvel a halála után megverni minket a szombat délutáni rajongók, akkor biztos fogják gyászolni Cobain-t is. Igazából nekem tök mindegy, hogy él e vagy halott. Azért az király volt, hogy apám a bátyámmal két estén keresztül beszélt arról, hogyan lehet egy vadászpuskával fejbe lőni magad, ha kézzel nem éred el a ravaszt.
Szerintem erről már írtam régebben, hogy sokáig értelmetlennek tartottam, ha valaki 98 után Nirvana-t hallgat. Mert a grunge, meg ők, teljesen összenőttek a 90-es éveknek azzal a felével. Rapperek sem öltöznek be úgy, ahogy a rapperek öltöztek tíz éve, bármennyivel néznének ki jobban. De annál is kevesebb hülyeség van, ha valaki elméleteket gyárt, hogy ki-mit-miért hallgathat. Inkább időben leállok vele, mert már így is dagadt meg magányos vagyok, ennél nagyobb 00-ás évekbeli klisé nem akarok lenni. Most már tényleg azt mondom, hogy mindenki válasszon magának olyan kultúrát amilyet akar, ha tud vele azonosulni. Gyökerezzen az bármelyik korszakban, országban vagy társadalmi helyzetben.
Nekem a Nirvana különben roppant szórakoztató. Mert a bátyám rajongása miatt, dacból jó ideig száműztem őket az életemből. Amikor meg már összehallgattam mindent, és úgy éreztem ezen ők sem ronthatnak. Elsőre mindenképpen vicces volt igaziból hallani őket. Mert én a fenti lemezek több mint felét hallottam, és a zenekarok 90%-át is ismertem még azelőtt, hogy leültem volna meghallgatni egy teljes Nirvana lemezt.
Ez azért nem mindegy, mert a Nirvana ellenben mondjuk a Pixies-el, nem zenei stílusokat egyesített, hanem zenekarokat. Így sikerül úgy szólniuk mintha egy kicsit szar bortól beszédülve játszana a kései Black Flag, b oldalas Pixies számokat, akkor is, ha időrendileg ennek pont fordítva kéne történnie. És ezzel nincs semmi baj.
Ami igazságtalan velük kapcsolatban az az, hogy sokan fújnak rájuk. Pedig Kurt Cobain sokkal jobb arc lehetett, már úgy zene ügyileg, az őt szapulók nagyhányadánál. És ha valaki azt mondaná, hogy eladták a művészi szabadságukat (így kapásból csak az in utero, Albini féle verziójának az elvetése jut eszembe), arra nekik van egy elég jó indokuk. Masszív heroin függőnek lenni, nem független zenészek hobbija.
Átgondolva a Cobain mizériát szerintem jobban tette volna, ha újságírónak megy és nem zenésznek. Talán akkor Gus Van Sant helyett Linklater vagy Cameron Crowe csinált volna róla egy filmet, és akkor mostanra nagyjából rendbe lenne téve, több tisztességgel, kevesebb felhajtással.
Amiért jobb lett volna, ha újságírónak megy, az a fenti ötven lemez. Ha pedig filmet csináltak volna róla mert újságíró volt, legalább nem csak az ő zenéjüket ismeri meg, egy kisebb tömeg, hanem egy rendes filmzenével sokkal több sokkal, jobbat. Számomra a nagy tragédia ami a Nirvana-hoz köthető, az, hogy Cobain hiába mondta el ezer helyen kiket szeret, kik hatottak rá, még akkoriban is nagyon nehéz volt zenéket beszerezni. És gondolom az ő rajongóik sem voltak elkötelezettebbek a hétköznapi zenehallgatóknál. Ismerek olyat, aki azt is tudja kik voltak a G’n’R lemezek producerei, a feldolgozás lemezükről mégsem szerzett be senkitől semmit, még akkor sem, ha tőlem nagy részüket megkaphatta volna.

Sokkal jobb lenne az életminőség a világban most, ha anno ezt az ötven albumot meghallgatják. Mert jó azzal foglalkozni, hogy mit hallgatnak azok, akiket te hallgatsz. És a Nirvana-ban pont az a kulcs, ha tetszik, amit csinálnak, akkor kell, hogy tetsszen jó része azoknak is, akiket nyúltak. Kurtnek is tetszik. Amit ő mond, az nem lehet hülyeség.
Ha ez megtörténik, sok ember, most inkább azzal foglalkozna, hogy mit hallgasson, mint minden más baromsággal, amivel mostanában foglalkoznak. A grounge-osok nem ábrándultak volna ki a hangos gitárokból, a fű szívásból, az üvöltözésből, és váltak volna goa meg enya rajongókká, akik hétköznap tiszta terítős éttermekbe viszik az élettársukat, nem olcsó belvárosi kifőzdékbe ülnek be a csajukkal két sör előtt vagy után. Palesztina vagy Izrael több ezer kiló méterről történő, mindenbe belekotnyeleskedő, támogatása helyett, inkább az örök kérdésen lehetne gondolkozni, Faith vagy Void? A gazdasági válságot pedig az újságok úgy érzékeltetnék, mint az Over the Edge hangulatát. Akkor feltenné mindenki azt a lemezt és ha semmi sem változna, azt mégsem lehetne elmondani, hogy minden teljesen szar. Mert ha Wipers szól, akkor nem lehet minden teljesen szar.

Sok különbség van aközött, hogy a egy zenekar fontos vagy jó. És a legtöbb zenekarnál, akire azt mondják, hogy fontos sokkal jobbak vannak. A Sex Pistols-nál tucatjával vannak sokkal jobb 77-es zenekarok. De ha nincs Sex Pistols lehet ma nincs, vagy másképp lenne Smiths, Joy Division, Buzzcocks, Fall. És ez csak egy koncertjük volt. De rajtuk kívül a legtöbb fontos zenekar, akik ebben az értelemben inkább a külvilágnak fontosak, nem tettek mást csak a gimnáziumi folyosókra vitték a punkot, a kemény gitárhangzást, fura ruhákat. De azon kívül, hogy csaptak egy kis felhajtást, mit értek el? A legzseniálisabb ötlet a Pistols-ban az volt, hogyha ezt ők is tudják, akkor mi is. A Nirvana nem sugallta ezt, legfeljebb azoknak, akik már tudtak gitározni. És bárkit inspiráltak, nem baj az, ha nem hallható ki, vagy nem hallottam még azokat, akik őket nyúlják. Azon kívül, hogy az mtv-nek végre lett egy törzsközönsége, és a skacok fűszíváshoz tudtak mit bámulni nem történt semmi. Kiderült, hogy a pom-pom csajokat Bikini Kill és Bratmobile tagok játszották? Voltak olyanok tömegével, akik vágytak az ötven lemez közül a legtöbbre csak nem ismertek senkit, aki átvette volna nekik kazira? A Wipers is most van csúcson. Nem akkor, amikor még volt értelme létezniük, nem akkor amikor a Nirvana feldolgozta a D-7et, hanem most. Amikor az egész portlandi punk színtér (ami 20 emberből és 40 zenekarból áll) a Wipers-ből él. A New Found Glory tagjai Wipers pólóban hirdetik magukat, jó csajok házi készítésű Wipers pólókat batikolnak maguknak.
Legalább amit csinálunk még mindig titok. Akkor is, ha a létezésünk is titok, meg akkor is, ha az MTV örök kedvenc klipjében, veri magát valaki a padlóhoz.
Tizenöt éve meghalt a rocksztár. Akinek mellesleg baromi jó ízlése volt zenében.

Nincsenek megjegyzések: